Lugnet logotyp
Lugnet logotyp

Cykel och mountainbike

Cross country, utförsleder och teknikbanor för turcykling i världsarvet.

Öppettider

Cykel och mountainbike

Falu kommun har under en lång tid arbetat med att utveckla anläggningar för mountainbikecykling på Lugnetområdet. Mycket av arbetet har skett tillsammans med föreningar och ideella insatser.

Falun är i dag en väletablerad cykeldestination och känt för att ha ett högkvalitativt utbud av cykling. lnte minst har Lugnet de senaste åren växt till att bli ett av Sveriges bästa cykelområden för mountainbike.

Lugnet erbjuder uppmärkta och välskötta cross country- och utförsleder, teknikbanor och är en bra utgångspunkt för turcykling i världsarvet.

Den nya XCO-banan är något extra och har allt för att bli en framtida världscup och VM-bana.

SM i såväl mountainbike, downhill och landsväg har avgjorts på Lugnet genom årens lopp.

Det finns även tillgång till toaletter direkt ute på området. Dessa finns inne i "hästskon". Toaletterna håller öppet klockan 6.00-22.00. För att komma till tolatterna används ingången som är riktad mot skidstadion.

Övrig cykling i Falun

Med utgångspunkt från Lugnet har du tillgång till nästintill oändligt med stigar och grusvägar. Vill du ut på naturliga skogsstigar rekommenderas en tur till Stångtjärn (cirka 15 minuters cykeltur från Lugnet) där det finns en uppsjö av leder och spår. Även vandringsleden Bergsstigen 12 km på Lugnet lämpar sig för den tekniske cyklisten.

I Källviken finns den populära leden "Källvikens Svarta " som också ingår i Biking Dalarna-lederna.

Källvikens svarta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Militära övningsområdet

Vill du nöta grusväg finns miltals fina grusvägar i det militära övningsområdet bredvid Lugnet. Viktigt! Här pågår skarpskjutning året om. När skjutning pågår är skjutfältet ett militärt skyddsobjekt i syfte att skydda allmänheten från den livsfara det innebär att vistas inom området. Så var noga med att läsa in tider innan du ger dig ut på området. tider och information hittar du på försvarsmaktens hemsidan, vid anslagsskyltar vid alla vägar samt vissa större stigar som leder in på området

Datum och tider för tillträdelseförbud på grund av farlig verksamhet på Försvarsmaktens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka biljetter idag!