Lugnet logotyp
Lugnet logotyp

Så funkar det

En familj med kvinnor och flickor badar

Här hittar du värdefull information inför ditt besök i Lugnets badhus. Tänk på att badhuset är kontantfritt. Du betalar med kort eller swish.

Entré till badhuset

Du hittar entrén till badhuset i den norra delen av Lugnets huvudbyggnad, där texten Badhus finns ovanför entrédörrarna.

Armband vid entrén

När du löser entré till badhuset kommer du att få ett armband. Ditt armband använder du för att komma ut och in på badet. Du använder det också för att låsa och låsa upp ditt skåp, där du förvarar dina saker. Är du vuxen kan du välja att ha debitering på ditt armband och handla i badhuscaféet på det sättet. När du efter avslutat bad går ut, läses ditt armband av och du betalar för det du har handlat i caféet. Enkelt och smidigt.

Inför besöket – läs ordningsreglerna

Inför besöket är det viktigt att du läser igenom ordnings- och trivselreglerna.

Ordnings- och trivselregler

Tänk på att du innan badet ska ta en dusch. Det är viktigt för att vattnet i bassängerna ska kunna hållas rent. Vid duschning ska du inte ha några badkläder på dig. Tänk på att du ska tvätta dig med tvål och schampo som du har med dig själv. Om du har glömt tvål och schampo – så finns det att köpa i receptionen.

Åldersgränser i badhuset

0–11 år

  • Barnet måste bada tillsammans med badande simkunnig vuxen som har barnet under uppsikt.

Från det att ett barn fyllt 12 år

  • Kan barnet simma 200 meter, då får barnet bada på egen hand.

Barn som inte kan simma 200 meter

  • Då måste barnet bada tillsammans med en simkunnig vuxen.

Simkunnig badande vuxen med barn

  • Får som mest ha ansvar för tre barn under 12 år.

Rutschkanan

Du behöver vara minst sju år för att få åka själv i den stora rutschkanan i familjebadet som liknar ett hopptorn.

Våra omklädningsrum

I det nya badhuset finns flera olika omklädningsrum. Alla omklädningsrum i anläggningen är tillgängliga med rullstol och anpassade för funktionsvariation. Alla omklädningsrum har tillgång till RWC.

Manlig och kvinnlig personal

Vi har både manlig och kvinnlig personal. Vi sköter städning och renhållning och vill informera om att det kan förekomma manlig personal i damernas omklädningsrum och kvinnlig personal i herrarnas omklädningsrum.

Omklädning Grupp Dam/Herr

Gruppomklädningsrummen kommer främst att användas av skolklasser som besöker badhuset för simundervisning. För att komma in i omklädningsrummet håller du armbandet mot kortläsaren på väggen.

En rullstolsburen person, med god rörlighet och självständighet, kan även använda dessa omklädningsrum. Dock finns här endast konventionella duschar, skåp och sittbänkar. Vissa av skåpen är utan bänk för att öka tillgängligheten. Golv har taktila ledstråk fram till duschrum. I duschrum fortsätter ledstråk i form av kontrastmarkering och ut vidare genom duschrum till korridor med taktil skylt för vidare vägledning.

Vissa av skåpsluckorna har utökad kontrastmarkering. En dusch i varje duschrum har duschblandare med rörlig duschslang och fällbar duschsits. En dusch i varje duschrum har draperi för ökad avskildhet. En RWC med fällbart skötbord är belägen i anslutning till torr omklädningsdel i respektive gruppomklädning.

Omklädning Dam/Mix/Herr

Här finns könsseparerade delar, med flexibel mixad skåpsdel, som kan användas av föräldrar med barn av båda könen. Omklädning sker i omklädningshytter. Dörrlåsning sker genom att en klinka på var sida fälls ner och blockerar inåtgående hyttdörrar. Vissa av hytterna är utformade som familjehytter med utökade mått, vilka även kan användas av person i rullstol. Badgästen klär av sig naken, täcker sig med handduk, och tar sedan med sig sina tillhörigheter till omklädningsskåp. Utrymmet med omklädningsskåp är flexibelt indelat i sektioner och avgränsas av draperier. En rullstolsburen med god rörlighet och självständighet kan använda dessa omklädningsrum. Vägghängda fällbara sitsar erbjuder sittmöjlighet.

Duschrum för Dam respektive Herr ansluter till utrymmet med omklädningsskåp. Respektive duschrum har ett flertal tillgängliga duschplatser. Två duschar i respektive duschrum har duschblandare med rörlig duschslang och fällbar duschsits. En av duscharna i respektive duschrum har draperi för ökad avskildhet. En RWC är belägen i anslutning till respektive duschrum.

Denna omklädningsdel är inte utrustad med taktilt eller visuellt ledstråk. Personer med synnedsättning hänvisas till Omklädning Grupp Dam/Herr alternativt Omklädning Flex.

Omklädning Flex

För att komma in i detta omklädningsrum behöver du tala om i badkassan att du vill använda omklädning Flex. Sedan håller du armbandet mot kortläsaren på väggen för att låsa upp dörren.

Det här är en separat och könsneutral omklädning som är specialanpassad för funktionsvariation, samt även lämplig för personer med speciella behov som vill klä om enskilt eller i mindre grupp. Det kan vara personer som inte känner sig bekväma med att klä om i omklädningsrum riktade till ett specifikt kön, familj som önskar klä om tillsammans, eller personer med ledsagare av annat kön än sitt eget.

Här finns finns fem separata duschrum: fyra av dessa har utökade rumsmått vilka kan användas med duschbrits, två av dessa har även taklift. Samtliga duschrum har väggkrokar som möjliggör omklädning och dusch i samma utrymme. Ombyte tas med till skåp och låses in. En sektion med omklädningsskåp är utan sittbänkar för ökad tillgänglighet. Utrymmet har även fri golvyta för placering av badrullstolar samt för att byta mellan rullstolar.

Utrustning/inredning i duschrum med utökade rumsmått:

  • Taklift som hjälpmedel för förflyttning från rullstol till rullstol eller rullstol till brits.
  • Flyttbar brits för omklädning och dusch i liggande position.
  • Fällbara duschsitsar, samt stödhandtag och duschblandare med rörlig slang.

Utrustning/inredning i Omklädning Flex:

  • Klädskåp med anpassad höjd och bredd som tillåter förvaring av protes och hjälpmedel.
  • Väggfast sittbänk mellan protesskåp samt väggfast stödhandtag vilket underlättar användningen av dessa.

Våra bassänger

Rehabbassängen

Storlek: 12,5x6 meter. Djup: 0–1,8 meter. Bassängens djup kan justeras med hjälp av en höj- och sänkbar plattform beroende på vilken verksamhet som bedrivs i bassängen, alltifrån babysim till rehabträning. Det kommer att finnas lyftplan för att på egen hand ta sig i och ur bassängen. Här kommer också Region Dalarna att driva sin verksamhet, och allmänheten är välkommen att bedriva egenvård under vissa tider. Vattentemperatur: 34°

Träning- och tävlingsbassäng

Åtta tävlingsbanor, med banbredd 2,5 meter, alternativt 10 träningsbanor med banbredd 2,0 meter. Vid bassängen finns plats för mobilläktare samt åskådarplatser på en balkong, totalt cirka 300 åskådarplatser. Bassängens storlek: 25x21 meter. Djup: 1,8–3,6 meter. Vattentemperatur: 27–29°. Här kommer föreningar att bedriva sin verksamhet och som motionssimmare är du också välkommen. Möjlighet till crawl- och motionssim kommer att finnas under tider öppna för allmänheten. Även här finns lyftplan för att ta sig ur och i bassängen.

Multibassäng

Här kommer det att bland annat ske simundervisning och babysim. Storlek: 12,5x6 meter. Djup: 0–1,8 meter. Bassängens djup kan justeras med hjälp av en höj och sänkbar plattform. Vattentemperatur: upp till 32° Det kommer att finnas lyftplan för att på egen hand ta sig i och ur bassängen. Bassängens djup kan justeras med hjälp av en höj- och sänkbar plattform beroende på vilken verksamhet som bedrivs i bassängen. Exempel på aktiviteter är simskolor, vattenträning och andra event.

Familjebadet

Här finns en rolig bad- och lekmiljö för de minsta med liten vattenrutschkana och möjlighet till lek och plask. Storlek: 13x3,8 meter. Djup: 0,2–0,4 meter. Vattentemperatur: 32°. Fristående större vattenrutschkana med åldergräns 7 år.

Aktivitetsbassäng med strömkanal och möjligheter för slackline och andra roliga vattenaktiviteter främst riktade mot barn- och ungdomar. Sittytor med bubblor. Storlek: 25x8,5 meter. Djup: 0,9–1,3meter. Vattentemperatur: 30° I anslutning till aktivitetsvassängen finns en strömkanal. Där rör sig vattnet runt hela tiden i en cirkel. Strömkanalen har ett djup på 1,2 meter och en vattentemperatur på 30°.

Bastuavdelning

I familjebadet finns badets bastuavdelning. Här finns två bastur, en våt- respektive torr bastu. I direkt anslutning finns två duschar och en toalett. Färgsättningen är något dämpad i förhållande till det angränsande bassängrummet, allt för att ge en avslappnad atmosfär. Här har du utsikt ut mot hoppbackarna. Bastuavdelningen följer familjebadets öppettider, annan tid håller bastuavdelningen stängt.

Båda basturna är tillgängliga med rullstol med vändradie 1,3 meter. Våtbastun har extra utrymme för två badrullstolar i direkt anslutning till dörr. Handledare vid nedre sittlav gör det också möjligt att förflytta sig från rullstol till sittlav. Ett gemensamt varmrum är tillgängligt för rullstol och utrustat med lösa möbler. I direkt anslutning till detta utrymme finns två duschar, varav den ena har utökad tillgänglighet samt duschblandare med rörlig duschslang. En RWC med fällbart skötbord är belägen i nära anslutning till bastuavdelningen.

Här bastar alla tillsamman utan att någon behöver identifiera sig som ett visst kön. Badkläderna ska därför vara på.

Balkongen

Fasta läktarplatser finns på balkong mot tävlingsbassängen och familjebadet. Att besöka balkongen under ordinarie öppettid kostar inget – och du behöver inte heller vara ombytt för bad. Åskådare hänvisas vidare från entréhall till hiss och trapphus som leder upp till läktaren. Ledstråk i golv finns från hiss till vägg/vägg och kan sedan användas som ledstråk genom korridor och ut på balkongerna.

Mat i badhuscaféet

Badhuscaféet erbjuder ett hälsotema med bland annat fräscha sallader, matiga smörgåsar och enklare fika. Caféet är kontantfritt och du kan betala med kort eller swish. Maten ska ätas på anvisad plats.

Observera att det inte är tillåtet att ta med egen mat in på badavdelningen eller till caféet. Ett undantag gäller för små barn som inte kan ta del av caféets meny. Observera dock att det inte är tillåtet att ta med glasburkar till caféet.

Om du är allergisk mot något, prata gärna med personalen så hjälper de dig med vad du kan och inte kan äta hos oss.

Du är varmt välkommen till caféet oavsett om du vill bada eller bara njuta av utsikten mot skidstadion.

Ledsagare

Två ledsagare får följa med in i anläggningen gratis. För att få gå in gratis måste alla ledsagare, inklusive föräldrar, visa upp ett intyg i kassan på att de är ledsagare. Åldersgräns för att vara ledsagare är 18 år.

Rullstolar

  • För publika lokaler och arbetslokaler är elektriskt driven rullstol med vändradie på 1,5 m dimensionerande. Dock får eldrivna rullstolar inte tas med hela vägen in i anläggningens blöta delar, på grund av riskerna som finns i samband med mötet med vatten.
  • Förbudet gäller duschrum, bastu, bassängrum och andra utrymmen där man kan komma i kontakt med vatten. Gränsen för användande av elrullstol går alltså mellan omklädning och tork/duschutrymmen, sedan måste en manuell rullstol eller en så kallad badrullstol användas. En sådan rullstol har en vändradie på 1,3 meter. Denna rullstol är därmed dimensionerande för vissa funktionsmått i anläggningens ”blöta” delar. Badrullstol ska finnas för utlåning.
  • Eldriven rullstol, vändradie 1,5 meter. Denna rullstol kan medföras i hela anläggningen fram till ”blöt” zon (duschrum). Byte till en mindre manuell rullstol eller badrullstol kan ske i nedre entréhallen eller i Omklädning Flex.
  • Manuell rullstol, vändradie 1,3 meter. Kommer man till anläggningen i en manuell rullstol behövs inget byte mellan rullstolar, utan man kan förflytta sig vidare inom anläggningen i egen rullstol om man så önskar. Vid medtagande av egen rullstol in i duschutrymmen och bassängrum så ska hjulskydd användas för att inte smuts skall dras in i dessa utrymmen. En rekommendation är dock att använda en badrullstol i så stor utsträckning som möjligt, eftersom den tål vatten.
  • Yta för förvaring av rullstolar finns i nedre entréhallen, samt i Omklädning Flex. För byte mellan rullstolar finns, förutom liften i Omklädning Flex, en mobil lift som kan användas för ändamålet och som ska kunna hanteras av personalen.

Utrymning

Eftersom badanläggningen ligger över markplan leder samtliga utrymningsdörrar från publika delar till säkra utrymningsplatser. Person i rullstol kan där invänta räddningstjänsten för vidare utrymning till det fria. Vid varje utrymningsplats finns kommunikationsutrustning som räddningstjänsten kan använda för att komma i kontakt med badgäster i behov av hjälp. Utrymningsplaner med utrymningsvägar och återsamlingsplatser finns på ett flertal ställen.

Barnvagnar

Hygienregler gör att barnvagnar måste lämnas i entréplan där de låses fast. Barnvagnar får alltså inte tas med in i badhus eller till caféet.

Värdeskåp

Inne badhuset finns det värdeskåp där du kan lägga in och ladda din mobil. Du låser och öppnar skåpet med ditt armband.

Kvarglömda saker

Kvarglömda kläder läggs i behållaren för kvarglömt. Upphittade värdesaker förvaras i badhusets reception. Kvarglömda saker spars i minst två veckor.

Kontakt

Har du fler frågor eller behöver du komma i kontakt med oss? Ring på telefon 023-835 00, eller mejla info@lugnet.se

Sidan uppdaterades

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.